ANKARA / ALTINDAĞ - Yıldırım Beyazıt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Giyim ve Üretim Teknolojisi Alanı

Giyim üretim teknolojisi alanı, özellikle yeni endüstrileşmekte olan ülkelerde gerçekleştirilen ihracat nedeniyle büyüme de gösterilen başarının ana kaynağıdır. Gelişmiş ülkelerin sanayileşmede kat etlikleri yol incelendiğinde bugün gelinen noktanın başlangıcında giyim üretim teknolojisi alanında elde edilmiş başarıların olduğu görülmektedir.

Giyim üretim teknolojisi alanı, Türkiye´de küçük işletmelerle 1950´lerden beri faaliyet göstermektedir. Bu alanda, son yıllarda büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Kaydedilen bu gelişmeler gerek yurt içine, gerekse yurt dışına yapılan satışlarla ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.

Günümüzde, tüm ülkelerde genç ve yetişkin bireylerin istihdam geçişlerinde mesleki eğitim etkili bir araç olarak kullanılmaktadır. İş gücünün ekonomiye daha fazla katkı sağlaması eğilimi, istihdam amaçlı mesleki eğitimin önemini artırmıştır.

Giyim üretim teknolojisi alanı emek-yoğun karakteri nedeniyle on binlerce iş yerinde yüz binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu alanda yüksek oranda istihdam sağlayan gelişmelerin toplum refahı üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz. Özellikle, Türk giyim üretim teknolojisi alanı ´nın rekabetçi olması için sektörün teknoloji düzeyinin ve eğitimli iş gücü sayısının artması gerekmektedir.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
- Kadın Giyim Modelistliği
- Erkek Giyim Modelistliği

- Çocuk Giyim Modelistliği
- Kadın Terziliği
- Erkek Terziliği

-Hazır Giyim Model Makineciliği
 -Kesimcilik

Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler
Giyim üretim teknolojisi alanında çalışmak isteyenlerin; görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi, titiz olması, bedenen ve ruhen sağlıklı olması, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilmesi ve mesleki eğitim almış olması gerekmektedir.

İş Bulma İmkanları
Giyim üretim teknolojisi alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde çalışabilecekleri gibi kendi atölyelerini de açabilirler.
Bu alanda eğitim alan kişiler Türkiye´de yaygın olarak iş bulma imkanına sahiptir.

Egitim Ve Kariyer İmkânları
Bu alanda meslek eğitimi, 2005-2006 eğitim öğretim yılından itibaren meslek liselerinin giyim üretim teknolojisi diploma programında verilecektir. Lise öğrenimIerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, meslek yüksek okullarının;
·  Tekstil,
·  Deri konfeksiyon, Kostüm tasarımı bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler

GİREBİLECEĞİ ÜNİVERSİTE VE YÜKSEK OKULLAR
·  Giyim Endüstrisi Öğretmenliği,
·  Giyim Öğretmenliği,
·  Hazır Giyim Öğretmenliği, lisans programlarına devam edebilirler.

Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde;
·  Giyim Endüstri Öğretmenliği,
·  Giyim Öğretmenliği,
·  Hazır Giyim Öğretmenliği, ,
·  Moda Tasarım,
Moda Tasarım Öğretmenliği lisans programlarına devam edebilirler.

MEVCUT DALLAR

Okulumuz da Kadın Terziliği dalında eğitim verilmektedir.

ÖĞRETMENLERİMİZ

Alanımızda 1 bölüm şefi, olmak üzere toplam 2 öğretmen görev yapmaktadır.

Alan Şefi,    Nesrin KARATAŞ

Diğer alan öğretmenleri,

Gülcan KILIÇ

ATÖLYELERİMİZ

Okulumuzda 1 eğitim atölyesi mevcuttur.

Yayın: 26.12.2012 - Güncelleme: 24.12.2019 16:43 - Görüntülenme: 9281